Tanácsok a parketta ápolására

Amennyiben az Ön otthonában is fapadlózat található, fontos odafigyelnie néhány szempontra a tisztítás során, hiszen ilyen módon a parketta kinézete és újszerű állapota hosszú évekre vagy akár évtizedekre is megőrizhető.

A parketta rendkívül előkelő és kellemes hatást kelt a különböző otthonokban, és igazán univerzális, bármilyen lakberendezési stílussal ötvözni lehet. Ápolni sokféle módon lehet attól függően, hogy a gyártásához felhasznált faanyagot hogyan kezelték. Emellett azonban vannak általános szabályok, amelyeket érdemes alkalmazni minden parkettának a felületén.

Először is fontos az, hogy mit ne tegyünk a parketták használata esetén. A karcolások elkerülése miatt fontos, hogy ne cipőben járjunk rajta, különösen ne a magassarkú cipők mellőzése ajánlott. Puhatalpú házicipő használatával meg tudja őrizni a felület szépségét és sértetlenségét.

Emellett fontos az is, hogy a bő folyadék tönkreteszi a parkettát, így a kilöttyenő folyadékokat azonnal fel kell törölni maradéktalanul, és felmosni is csak enyhén nedves ronggyal szabad. Ellenkező esetben hamar elveszti a fényét, és akár fel is púposodhat. A tisztításra pedig érdemes direkt erre a célra kifejlesztett tisztítószert használni a kellemetlenségek elkerüléséért.

Ha fontos az Ön számára a parketta épségének a megőrzése, fontos észben tartani, hogy mindig a heti felmosást porszívózást előzze meg, hogy az apró részecskékkel ne karcoljuk fel a padlót. Végső soron pedig érdemes időről időre szakértői segítséget hívni a padló kezelésére, hogy a szépsége huzamosabb szolgálati idő után folyamatosan megújuljon.