Állás: melyikkel kereshetünk a legtöbbet?

Az év elején a Központi Statisztikai Hivatal (KHS) adatai alapján kiderült, hogy az előző évben melyek voltak azok az állások, melyekkel a legjobban lehet keresni.

A korábbi és mostani adatok összehasonlítása azt is kimutatta, hogy bizonyos szakmákban jelentős bruttó béremelés is tapasztalható volt. A szakmunkát végző dolgozók bruttó áltagbér-növekedése esetekben akár a 80 %-ot is elérhette. A legtöbb növekedést mutató állás a szakorvosi, orvosi állások voltak, köztük: fogorvos, általános orvos. 

A top néhány kiemelkedő állás ezeknél a légforgalmi irányítóval kezdődik, amely esetében közel 2 millió forintot is meg lehet keresni, ehhez közel jár a szakorvos pozíció is, majd ezeket követi szorosan másfél millióval a parlamenti képviselő, miniszter, illetve a sportolók. Az egészségügyben egy vezető is boldogan megél a fizetéséből, mint ahogy ez igazi egy pénzügyi intézmény vezetőjére is. Továbbá kiemelhetjük a vállalati vezetőket, személyzeti vezetőket, informatikusokat és érdekes módon egy bírói fizetés is kimagaslik.

Habár a légforgalmi irányító állás már évek óta listavezető, a dolgozók további béremelést szeretnének. Ez iránti igényüket sztrájkban is kifejezték volna, ha a vezetés a koronavírusra való hivatkozással le nem fújta volna azt. 

Természetesen, a listában több vezető beosztás jelenik meg, aminél évek munkájába telik, hogy azt elérje a munkavállaló. Ezek az adatok azonban egy jó irányt képezhetnek, hogy milyen területeken érdemes tanulni, mibe érdemes fektetni az időnket, amikor válaszponthoz érünk.