A villanymotor működése röviden és érthetően iskolásoknak

Fizika órán gyakran találkozunk a villanymotor nevével. Nem csoda, hiszen rengeteg eszközben, járműben megtalálható. Társadalmunk felépítésének és működésének szó szerint egyik „motorja”.

Ha eddig ezt nem tudtad, képzeld el, mennyi helyen találkozhatsz vele: villanymotor van mosó- és mosogatógépekben, porszívókban, fűnyírókban. Ilyenek még a ventilátorral működő eszközök, például a sütő, főzőlap, páraelszívó is.

De természetesen a kötöttpályás járművek (például a vonat, villamos) esetében is régóta bevett eszköz, ahogy az elektromos autók, buszok és haszonjárművek esetében is egyre népszerűbbek. Megtalálható még olyan egyszerű dolgokban is, mint az elektromos fogkefe, fényképezőgép vagy akár az egyre népszerűbb dróneszközök.

Ha a villanymotorról van szó, mindenképp érdemes a működéséről is beszélni. Elsőre talán homályosnak tűnhet, de figyelj, röviden és érthetően a következőről van szó:

A villanymotor nem más, mint egy bizonyos szerkezet, amely átalakítja a hozzá eljutott elektromos energiát úgynevezett forgó mechanikai energiává. Ennek köszönhetően az adott eszköz állandó és folyamatos motorikus mozgásra képes, mindvégig, amíg az áramforrást biztosítjuk neki.

A fentiek alapján több fajta villanymotort tudunk megkülönböztetni. Vannak az univerzálisak, az egyenáramúak (DC) és a váltakozó áramúak (AC). Ez a három alaptípus természetesen még számos tényező alapján osztható fel további altípusokra, amikről bővebben olvashatsz más szakmai oldalakon. Ha ez a terület felkelti az érdeklődésedet, akár előadások vagy tanulmányok anyagait is megkeresheted, amiben tanárod vagy az iskolád könyvtárosa biztosan szívesen fog segíteni!