Ablakcsere kisokos

Eljött a felújítás ideje, a sok feladat közül az egyik talán legfontosabb a nyílászárók cseréje. Ebben a folyamatban szeretnénk segíteni az alábbi cikkek. Első lépésként, el kell döntenünk, hogy fa vagy műanyag ablakokra szeretnénk cserélni korábbi nyílászáróinkat.

Manapság inkább a műanyag ablakokat szokták előnybe részesíteni tartóssága és könnyű karbantartása miatt. A következő lépés, hogy vagy előre legyártott ablakokat vásárolunk vagy személyre szabottat rendelünk. Előbbi akkor működhet, ha a gyári paraméterek egyeznek a cserét váró ablak méretével, vagy ha nem bánjuk, hogy ha egy kicsit téglázni kell.

A barkácsboltok széles fa- és műanyag ablak-választékkal rendelkeznek, amennyiben ezt az opciót választjuk. Azonban, ha az ablakaink egyedi méretűek, szakember segítséget kell kérnünk. A szakember felméri a meglévő ablakok méreteit, majd legyártja a műanyag ablakokat. Általában a vállalkozók a műanyag ablakok beszerelését is vállalja, ám érdemes ennek a feltételeit előre egyeztetni velük, többek között azt is, hogy kivett ablakokat elszállítják-e vagy plusz költséget számolnak fel ezért.

Utolsó lépéseknek már csak egy alapos ablaktisztítás maradt: védőfóliák eltávolítása, üvegek megtisztítása, ráragadt szennyeződések lemosása. Amennyiben nem műanyag ablakra esik a választásunk, a fa ablakokat a védelem érdekében minél hamarabb le kell festeni. Ezt megtehetjük beszerelés után is, de tanácsos már előtte megtenni. A fa ablakok későbbi karbantartást is igényelnek, időről-időre újra kell festeni őket.