Már több mint ötvenezren látták a Csontváry életmű-kiállítást

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. főtámogatásával létrejött A magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállítás már a júliusi megnyitót követő két héten belül elérte a tízezres látogatószámot, november 11-én pedig már az 50 ezredik látogatót köszönthették a helyszínen. A nyáron véget ért Csók István kiállítást követően idén már a második nagyszabású képzőművészeti tárlat nyílt meg a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében.

Az 50 ezredik látogatót L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte november 11-én az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. főtámogatásával létrejött A magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállításon. Az eseményen Halász Péternének, a szerencsés látogatónak egy Csontváry-ajándékcsomagot adtak át.

Az eseményen Hoppál Péter kifejtette: kiemelkedő siker, hogy a Csontváry életmű-kiállítás megvalósulhatott és ennyi látogatót vonz napról-napra. Az államtitkár hozzáfűzte, hogy a kiállítás célja az is, hogy azok, akik megtekintik a budapesti kiállítást később barátaikkal és ismerőseikkel látogatást tegyenek Pécsre, és megismerkedjenek a Dél-dunántúl kulturális kínálatával. A kiállítás anyagi szempontból is rendkívül sikeres, mindössze 50 millió forintos támogatással járult hozzá a kormány a kiállítás megvalósításához, ami immár 105 millió forintos bevételt ért el – egészítette ki L. Simon László az elhangzottakat.

A Csontváry Kosztka Tivadar képeiből készült életmű-kiállítás méltán népszerű, hiszen a látogatók az utóbbi évtizedek legteljesebb Csontváry tárlatát tekinthetik meg. Az interaktív eszközökkel kísért különleges kiállítás tárlatvezetés keretében is látogatható, a gyerekek számára pedig múzeumpedagógiai foglalkozások nyújtanak lehetőséget arra, hogy játékosan ismerkedhessenek a „napút festőjével”. A kiállítás szeptembertől – egyedülálló módon – hétfőnként is nyitva tart az egykori Honvéd Főparancsnokság épületében.

Csontváry képei 17 teremben és 2 szinten kaptak helyet az épületben, amelyhez mintegy 1200 négyzetméternyi vendégfal is társul. A festményeket információs szövegek, fényfolyosó és játékfilmes videóanyagok kísérik, amelyek a művész életútját mutatják be a látogatóknak különböző aspektusokból. A tárlat helyszínéül egy szimbolikus épület, a budai várban található Honvéd Főparancsnokság szolgál, amelyet a XIX. században a magyar nemzeti nagyság kifejezésére terveztek. A II. világháború viszontagságait elszenvedő épület felújítása 2014 nyarán fejeződött be.