Egy hónappal tovább tart nyitva a Csontváry-kiállítás

L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára, valamint Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője 2015. december 28-án rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be A magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállítás meghosszabbítását.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. főtámogatásával létrejött életmű-kiállítás ennek megfelelően 2016. január 31-ig tekinthető meg a Budai Várban. A kiemelkedő érdeklődést jelzi, hogy a látogatószám két héten belül elérte a tízezret, november 11-én a szervezők pedig már az ötvenezredik látogatót köszöntötték a helyszínen. A tárlat látogatóinak száma 2015. december 31-ig előreláthatólag meghaladja a kilencvenezer főt is.

Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítását 2016. január 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők, ezt követően a festmények a kölcsönzési szerződésnek megfelelően visszakerülnek a pécsi Csontváry Múzeumhoz, valamint tulajdonosaikhoz – mondta el L. Simon László a kiállítás helyszínén. Az államtitkár hozzátette, hogy a júliusban nyílt kiállítás eddig mintegy 90 ezer látogatót vonzott és jelentős, mintegy 170 millió forintos bevételt hozott a Várgondnokságnak.

A Csontváry Kosztka Tivadar képeiből készült életmű-kiállítás 17 teremben és két szinten tekinthető meg az egykori Honvéd Főparancsnokság épületében. Az interaktív eszközökkel kísért kiállítás tárlatvezetés keretében is látogatható, a gyerekek számára pedig múzeumpedagógiai foglalkozások segítenek abban, hogy játékosan ismerkedhessenek a „napút festőjével”. Az egyedülálló, Csontváry munkásságát teljesen átfogó tárlat hozzájárul ahhoz, hogy hozzánk érkező turisták révén Európa és a világ is jobban megismerje a magyar festőzsenit, Magyarország rejtett kulturális értékeit. A kiállítás hétfőnként is nyitva tart.