A délutáni teázás tradíciója

A délutáni tea hagyományánál nem sok britebb dolog van. Mivel kíváncsi voltam, hogy „fél négykor miért áll le a teázáshoz”, kutattam egy kicsit, hogy többet megtudjak erről a kedves brit hagyományról. És természetesen magam is ittam egy délutáni teát Londonban, hogy lássam, mi ez a nagy felhajtás.

A délutáni tea egy könnyű étel, amelyet 15:30 és 17:00 között szolgálnak fel. Teát, kis szendvicseket, süteményeket, péksüteményeket, pogácsákat, kenyeret és lekvárt tartalmaz. Bár a brit kultúra szerves része, a délutáni teázás hagyománya viszonylag új.

Bár Angliában már a 17. században elkezdték inni a teájukat, a délutáni tea hagyománya mintegy 200 évvel később alakult ki.

Egy híres történet azt mondja, hogy a bedfordi hercegnő, Anna megéhezett délután 4 óra körül. A korai ebéd után sokat kellett várni a vacsorára. Szóval kért egy kis teát és szendvicset (ezt több száz évvel korábban találták ki). Hamarosan ez lett a kis rituáléja, és elkezdte megkérni a barátait, hogy csatlakozzanak hozzá a kis teapartikra.

Először magánházi összejövetelekként szervezték meg őket. De, amikor Viktória királynő részt vett ezeken, az nagyobb léptékű eseménnyé vált. Hamar népszerű hagyománnyá vált, és már az 1880-as években délutáni teát szerveztek egész Angliában.

A délutáni tea hagyománya az utóbbi években vált népszerűvé, és hamarosan az egész világon elterjedt. Ez azonban már nem otthon készített étel. Ehelyett inkább különleges alkalommá vált a családdal és a barátokkal való találkozás, valamint a különleges életesemények megünneplésére. Bár még mindig kis szendvicsekből és finom péksüteményekből áll, ezeket igényesebben, többszintes állványon szolgálják fel. És gyakran más finomságokat is adnak hozzá, például egy pohár pezsgőt.