A délutáni tea hagyományánál nem sok britebb dolog van. Mivel kíváncsi voltam, hogy „fél négykor miért áll le a teázáshoz”, kutattam egy kicsit, hogy többet megtudjak erről a kedves brit hagyományról. És természetesen magam is ittam egy délutáni teát Londonban, hogy lássam, mi ez a nagy felhajtás.

A délutáni tea egy könnyű étel, amelyet 15:30 és 17:00 között szolgálnak fel. Teát, kis szendvicseket, süteményeket, péksüteményeket, pogácsákat, kenyeret és lekvárt tartalmaz. Bár a brit kultúra szerves része, a délutáni teázás hagyománya viszonylag új.

Bár Angliában már a 17. században elkezdték inni a teájukat, a délutáni tea hagyománya mintegy 200 évvel később alakult ki.

Egy híres történet azt mondja, hogy a bedfordi hercegnő, Anna megéhezett délután 4 óra körül. A korai ebéd után sokat kellett várni a vacsorára. Szóval kért egy kis teát és szendvicset (ezt több száz évvel korábban találták ki). Hamarosan ez lett a kis rituáléja, és elkezdte megkérni a barátait, hogy csatlakozzanak hozzá a kis teapartikra.

Először magánházi összejövetelekként szervezték meg őket. De, amikor Viktória királynő részt vett ezeken, az nagyobb léptékű eseménnyé vált. Hamar népszerű hagyománnyá vált, és már az 1880-as években délutáni teát szerveztek egész Angliában.

A délutáni tea hagyománya az utóbbi években vált népszerűvé, és hamarosan az egész világon elterjedt. Ez azonban már nem otthon készített étel. Ehelyett inkább különleges alkalommá vált a családdal és a barátokkal való találkozás, valamint a különleges életesemények megünneplésére. Bár még mindig kis szendvicsekből és finom péksüteményekből áll, ezeket igényesebben, többszintes állványon szolgálják fel. És gyakran más finomságokat is adnak hozzá, például egy pohár pezsgőt.

Related Posts