Szomáli macska

A szomáli nem szomáliai

A macskafajta mondhatni véletlenül, az abesszín fajta kitenyésztésének melléktermékeként jött létre. Sokáig nem is volt kívánatos az az egyre másra születő hosszú szőrű kölyök, ezeket a tenyésztők általában barátoknak, ismerősöknek ajándékozták el. Aztán egy tenyésztő kifejezetten ezeket a példányokat kezdte keresni, kutatni, míg végül 1979-ben, az USA-ban elsőként be nem jegyezték a szomáli macskafajt. A név valamelyest kötelez, bár semmi közük Szomáliához. Csupán az abesszín rokonságot hivatott fémjelezni a szomszédos országról kapott elnevezés. Ahogy a két ország, úgy a két faj is közel áll egymáshoz. Milyen hát a szomáli macska? Milyen gazdáknak ajánljuk, és mire számítson, aki az otthonába fogadott egyet?

A szomáli külleme

A szomáli macska az egyik legjellegzetesebb faj, viszonylag könnyű felismerni. Gyakorlatilag az abesszin fajta hosszú szőrű változatáról an szó, hiszen mintázatuk egyébiránt teljes mértékben megegyezik. A leggyakoribb a vadas szín, de elfogadott a vörössárga, csokoládé, kék, őzbarna, és az ezüst. A kölykök sötétebb árnyalattal születnek és ez az alapszín fokozatosan világosodik ki, ahogy cseperednek. A jellegzetes „spriccelt” mintázat csak később alakul ki és ez a folyamat hónapokig is eltarthat. Közepesen hosszú szőre nem igényel túl sok gondozást, de heti néhány alkalommal illik kikefélni őket. Ily módon eltávolíthatjuk az elhalt szőrszálakat a bundából és nem alakul ki szőrcsomó. Vedléskor jobb ezt minél gyakrabban, lehetőleg naponta megtenni, de a fürdés is jótékonyan hat. A szomáli feje közepes ék alakú. Hatalmas, széles fülei egymástól távol állnak, mintha csak a fejforma ék alakját hosszabbítanák meg. Végükön helyes kis szőrpamacs, enyhén előre dőlnek. Az enyhén ferdén álló nagy mandula szemei egymástól kissé távol állnak, arany vagy zöld színűek. Szemétől vagy szemöldökétől induló sötét csík még inkább kiemeli a mandula formát. Testalkata egyszerre kecses és sportos. Kevésbé zömök, mint egy perzsa, de izmosabb, mint egy sziámi. Apró, ovális mancsaival szinte lopakodva jár, gyakran mondják úgy, a szomáli lábujjhegyen jár.

A szomáli jelleme

Élénk, élénk, és élénk. Játékos, extrovertált természete néha azt a látszatot kelti, hogy a szomáli napjában többször energiatúltengésben szenved. A bezártságot rosszul tűri, szüksége van a térre. Nagyon játékos macska, szeret ugrálni, féktelen mókamester és a rosszaság sem áll tőle távol. Okos macska, könnyen elsajátítja a fiók kinyitást vagy akár a csap megindítását. Játszik a ruhák közt, a vízzel, akarva akaratlan itt a cica, hol a cica mókára invitálva a gazdáját. A szomáli macska létére szívesen apportíroz, de egyedül is el tud játszani órákon keresztül. Emellett nagyon beszédes, kurta hangokkal és nyávogással kommunikál a környezetével. Ennek ellenére egyáltalán nem hangos, hacsak a bohóckodásának tárgya nem ver zajt. Eszessége és tanulékony hajlama kiváló macska-agility bajnokká teszik a szomáli macskákat, ez is egy jó módja annak, hogy lekössük a figyelmét. Ne riadjunk el a tartásától, ellenkezőleg viszonylag könnyű kijönni velük. Noha aktív, igen barátságos és érzékeny az otthon hangulataira. Igényli a kapcsolatokat és minden, ami a lakásban történik. A szomáli még agg korában is bohókázva veti magát a játékai után.

 

A szomáli mozgásigénye

Sok. Felugrik az ablakba, követ minket, felugrik a szekrény tetejére, mindent szemmel tart, leül a laptop mellé az asztalra, akár az egér mozgását is követi a képernyőn. Unalmában elképzelhető, hogy játékosan megharapdálja a gazda kezét, hogy inkább a szomáli kedvencre tessenek figyelni! Szeret fenn lenni, minél magasabban, annál jobb, minden valószínűség szerint megtalálja a módját, hogy feljusson a lakás legmagasabb pontjára. A szomáli azonban kecses és ügyes is, nagyon ritka, hogy puszta ügyetlenségből verne le bármit is. Ha mégis, inkább az valószínű, hogy kíváncsi volt. Elhízásra éppen ezért nem igen hajlamos, a súlyát a rengeteg mozgás jól szinten tartja.

Általában 9-13 évet élnek, sajnos jó néhány genetikai eredetű betegség előfordulhat náluk. Érintheti őket a korán megjelenő fogágy betegség, térdkalács ficam, ahol súlyos esetben műtétre is szükség lehet, illetve egy degeneratív szembetegség, a progresszív retina atrófia. Előfordulhat továbbá vese amyloidosis, ez az örökletes betegség az esetek többségében vesekárosodást okoz. Sújthatja őket piruvát kináz hiány, avagy úgynevezett hyperesthesia. Ez utóbbi egy neurológiai eredetű betegség, melynek hatására a macska túlzott mosakodása szőrvesztéshez vezet, illetve nagyon rosszul, erős kétségbeeséssel reagál az érintésre.

Kedves, barátságos természetével könnyen alkalmazkodik és jól képes beilleszkedni bármely otthonba. Mivel igen élénk, ha a család huzamosabb ideig nincs otthon, érdemes társat találni neki, hogy ne a házat bontsa le érdekes elfoglaltság után kutatva, hanem megossza valakivel a napját. Gyerekek mellé is alkalmas, de kutyákkal is képes jól kijönni. Jobban kedveli a már iskoláskorú családtagokat, hiszen hasonlóan élénk és energikus. Bátor macska, így fokozatos és felügyelt összeszoktatással megbarátkozik akár vadászgörényekkel, papagájokkal is.

Köszi ha megosztodShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin