Hogyan válasszunk vízmelegítőt?

A vízmelegítő fontossága

Amikor új házba költözünk, rengeteg mindent kell megszerveznünk, ha nem egy készen felszerelt épületet kaptunk kézhez. Számtalan elavult megoldással találhatjuk szemben magunkat, illetve az új házakat is fel kell szerelni a megfelelő rendszerekkel és eszközökkel. Természetesen a legtöbb dolgot szakemberekre kell bíznunk ilyen esetekben, de a döntés a mi kezünkben van. A fűtési rendszer, a nyílászárók, a bútorok kiválasztása éppen olyan fontos, akárcsak a melegvizet adó vízmelegítő készülék. De hogyan is válasszuk ki a megfelelő vízmelegítőt az otthonunkba? A közelmúltban költöztünk mi is új helyre, így az erről szerzett tapasztalataimat szeretném most megosztani.

A különböző vízmelegítők

Ha a melegvízellátás a probléma az új vagy a régi otthonban, több lehetőség közül választhatjuk ki a nekünk legszimpatikusabbat, illetve azt, amelyikre lehetőségünk van az épület adta tulajdonsága révén. Ha be van vezetve a gáz a lakásba, akkor máris lehetőségünk van a kombi kazán felszerelésére, illetve a gázos átfolyós vízmelegítő használatára is. Ilyen lehetőség hiányában azonban választhatjuk az előbbiek helyett a villanybojlert is. De ne szaladjunk előre, nézzük sorban őket.

A bojler, mint vízmelegítő egység könnyen beszerelhető, könnyen cserélhető. Természetesen ehhez azért szakember segítségére lesz szükség majd, azonban ennek a költsége is kedvezőbb ennél a megoldásnál. A villanyáram ezzel szemben költségesebb a gáznál, azonban az éjszakai áramot használva sokat spórolhatunk. Ezt külön a villanyszolgáltatótól tudjuk majd igényelni, amennyiben ennél a megoldásnál maradunk. Ennek a verziónak a beruházása ugyan kedvezőbb, akkor éri meg igazán, ha kevesebbet tervezzük használni. Ideális megoldás lehet például, ha a hét nagy részét nem az otthonunkban töltjük, ezáltal ritkábban kell felmelegednie, illetve akkor is, hogyha mondjuk a hétvégi házunkba vagy a nyaralónkba tervezzük a készülék építését.

Mi alapján válasszunk vízmelegítőt?

Először is tehát annak kell utána járnunk, milyen lehetőségek adottak az épületben, van-e gáz szerelve a helybe vagy milyen melegítőberendezés volt korábban beépítve. Ha ezzel megvagyunk, fontos azt is fontolóra vennünk, mekkora helyet vehet igénybe a vízmelegítő. A bojler ugyanis térigényes készülék. A következő lépés annak meghatározása, vagy inkább becslése, a ház vízfogyasztásának, ekkor ugyanis el tudjuk dönteni, mekkora készülékre lesz majd szükségünk. A boltban aztán még így is több, különböző teljesítményű és funkciójú darabbal találkozhatunk majd. Ha szeretnénk biztosra menni, már a vásárlás előtt tájékozódunk a különböző lehetőségekről. Amennyiben nem ragaszkodunk ahhoz, hogy saját szemmel is lássuk az új vízmelegítőnket, úgy az interneten akár órákat is tölthetünk a különböző készülékek közti böngészéssel és meg is rendelhetjük azokat, így nem hárul ránk a nagy bojler hazajuttatásának problémája sem – bár ezt a legtöbb áruház már egyébként is megoldja a házhozszállítással.

Milyen oldalon keressünk vízmelegítőt? Íme, egy példa: https://www.ventil.hu/bojler-vizmelegito

Ha anyagilag kevesebbet szánnánk a készülékre, akkor az automatikus termosztáttal ellátott villanybojler jó megoldás lehet például, ezek beállításai közé tartozhat ugyanis a kézi, manuális hőfokbeállítás és a gyárilag megadott hőmérséklet alapú melegítés is.

 Mennyi vízre kell felkészülnie a vízmelegítőnek?

Csupán néhány általános adatot szeretnék mondani, hogy legalább valamilyen elképzelésünk legyen a megfelelő választásról, hiszen kiindulópont nélkül igen nehéz lenne belefogni a tervezésbe. Persze minden háztartásban más és más a vízfogyasztás, van, aki hosszú perceken keresztül folyatja magára a forró vizet, míg mások szeretnek minél gyorsabban túllenni a készülődésen és épp, hogy éri őket a víz. Gondolkozzunk el tehát, milyen preferenciáink vannak nem csak saját magunknak, hanem a családunk tagjainak is. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy a kádfürdő 100-120 liter vizet fogyaszt, a fogmosás 3-8 liter vizet vesz igénybe, míg a zuhanyzás 40-60 liter körül mozog.

Bojlerek között is sok változatot találunk. Talán az egyik legszembetűnőbb problémája ennek a választásnak a készülék mérete, amely igen változatos lehet. Mielőtt azonban megállapítanánk egyetlen darabot látva, hogy az biztosan nem fog illeszkedni a kérdéses helyiségbe, még ne adjuk fel. Nem csak a földön állhat ugyanis egy bojler, szerelhetik azt a falra is, ezzel helyet takarítva meg, hiszen így alá akár kerülhet a mosógép is, ami egyébként is elfoglalná ugyanazt a teret, így takarékoskodva a térrel. Ha pedig végképp nincs annyi hely a lakásban, ami erre kellene, választhatunk az álló helyett mondjuk fekvő bojlert is, ami kényelmesebb megoldás lehet, illetve vannak bizonyos slim készülékek is, amelyek a vékonyított kivitelnek köszönhetően jóval kevesebb helyet igényel. A méret tehát nem lehet akadály, bátran válasszunk olyan darabot, aminek a paramétereit tartjuk megfelelőnek és nem a fizikai megjelenését, hiszen abból kaphatunk számos változatot ugyanolyan körülmények mellett.

 

 

Köszi ha megosztodShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin