Építőipari generálkivitelezés

Amikor házépítésre adjuk a fejünket és körbe nézünk a piacon a szóba jöhető kivitelezők, szakik között, akkor látjuk igazán, hogy ez mennyire nem egyszerű – még magánszemélyként sem, a saját házunkat érintően. Amikor nekünk kell megkeresni a kőműveseket, az alapozókat, a fűtésszerelőket, az épületgépészeket, vakolókat, stb. Mindegyiküket kiválasztani a sok közül, velük szerződni, a munkájukat ellenőrizni, majd –képesítés hiányában!- átvenni, az bizony nem kis feladat. Ilyenkor esik le a tantusz, hogy micsoda kihívás az építőipari generálkivitelezés, de mondjuk jóval nagyobb léptékben. Az építőipari generálkivitelezés ugyanis akkor pláne elengedhetetlen, hogyha például egy társasházat kell felhúzni határidőre. De a minőségi, jól megszervezett építőipari generálkivitelezés akkor is nélkülözhetetlen, ha egy régi irodaházat kell átépíteni.

Az építőipari generálkivitelezés jelentése

Az Építőipari generálkivitelezés tulajdonképpen a teljes kivitelezési folyamatot végig viszi úgy, hogy amit tud, azt saját hatáskörben megcsinálja, amit pedig nem tud saját maga, azt kiszervezi az alvállalkozó(k)nak, megszervezi és ellenőrzi tevékenységüket, hogy az elvégzett munka minden ponton kiváló minőségben készüljön el.

építőiprai generálkivitelezés

Az építőipari generálkivitelezés résztvevői

A folyamatnak több résztvevője van, illetve lehet. A építőipari generálkivitelezés, mint tevékenység keresleti oldalán áll a megrendelő (fogyasztó), míg a kínálati oldalon található az építőipari generálkivitelezés tevékenységet végző vállalkozás, vagy vállalkozó (szolgáltató). A generálkivitelező közvetlenül a megrendelővel van szerződéses kapcsolatban, neki állít ki számlát. Ezért őt ma fővállalkozónak tekintik. Bizonyos munkálat el tud végezni saját hatáskörében a vállalkozásán belül, mert van rá képesítése, embere és persze engedélye is. Vannak munkák, amiket azonban különböző okokból kifolyólag ő közvetlenül nem végez, ezeket kiszervezi általa jónak tartott és lehetőség szerint kiváló referenciákkal rendelkező alvállalkozóknak, akik nagyon jól kell dolgozzanak és oda is kell figyelnie rájuk, hiszen a sajtja mellett az ő munkájukért és annak minőségéért is felelősséggel tartozik, amely felelősségvállalást kötelező jelleggel szakmai felelősségbiztosítással is meg kell erősítsen. Innentől fogva érthető, hogy a munka végzésében érintett alvállalkozók és a megrendelő közt közvetlen szerződéses viszony nem áll fönn, az ő szerepüket a megrendelő fővállalkozóval kötött szerződése határozza meg és taglalja részletekbe menően.

Az építőipari generálkivitelezés törvényi keretei

A kivitelezők joghelyzetének szigorúan véve vett szakmai oldalát az Építési törvény és a Kivitelezési kódex tartalmazza, amik eléggé tágan fogalmaznak ahhoz, hogy tulajdonképpen az érintett felek vállalásai pontosan mit is tartalmazzanak, de ahhoz elegendők, hogy definiálják a tényleges szereplők törvényei kötelezettségeit és felelősségét, bárhogy is hívják őket a megrendelő-fővállalkozó között létrejött szerződésekben. Tulajdonképpen a generálkivitelező tervezést is vállalhat természetesen, ha arra megvan a jogosultsága és kötött rá felelősségbiztosítást. Ahogy minden fővállalkozó kell, hogy rendelkezzen a projektre vonatkozó felelősségbiztosítással. Innentől fogva értelemszerűen adódik, hogy egy fűtésszerelő is előlép szigorúan véve vett fővállalkozóvá, amennyiben a megrendelőnek közvetlenül számlát állít ki, vagyis vele köt szerződést (állapodik meg).

Köszi ha megosztodShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin