A macskatáp összetevők csapdája

Javasolt macskatáp összetevők

Aki egy kicsit is próbált már utánajárni annak, mi alapján érdemes megfelelő macskatáp gyártót választani, az minden bizonnyal találkozott az összetevők leírásának. Mivel a macskák a természetben apró vadakra vadásznak, így tápanyagszükségleteik is leginkább ezt az életmódot tükrözik. Ahhoz, hogy a cicánk egészséges és energikus életet éljen, feltétlenül szükséges a megfelelő táplálás. Ez állatorvosi kutatások szerint olyan étrendet jelent, mely 30%-ban nyersfehérjét, 15-20%-ban nyerszsírt, 2-3%-ban nyersrostokat és ugyanilyen arányban foszfort illetve kalciumot tartalmaz. Ezt már önmagában nem igazán könnyű megállapítani egy adott terméknél. Ennél jóval több összetevőt írnak, egyikről másikról nem tiszta, melyik kategóriába is sorolható. Az ember pedig ott áll megfürödve a bolt közepén, kezében a súlyos száraztápos zacskókkal, melyeken görnyedten próbálja a hangyányi betűket kibogarászni, hogy akkor most melyik macskatáp az igazi? Ebben próbálnánk némi segítséget nyújtani.

Macskatáp vadászat

Akármilyen jó tanácsokkal, tippekkel készüljünk is, az tény és való, hogy itt irodalmazni kell majd a macskatáp összetevőket. Azt viszont senki sem mondta, hogy ezt kötelező egy zsúfolt áruház kellős közepén 6-os betűméret silabizálásával megtenni. Szinte minden macskatáp leírása megtalálható online, jobb esetben véleményeket, értékeléseket is találunk melléjük. Bátran éljünk velük, mert sokkalta kényelmesebb az otthon melegében kényelmesen ücsörögve a gép előtt hasonlítgatni, mint a polcok közt egy fárasztó munkanap után leszívott aggyal.

Aki segíthet még ebben, az az állatorvos. Már csak azért is jó tanáccsal szolgálhat macskatáp ügyben, mert ismeri a cica kórtörténetét. Egy allergiás macskának értelemszerűen nem ajánl majd általános tápokat, de ennél „hétköznapibb” esetekben is adhat tippeket.

Félrevezető lehet azonban, ha hagyjuk, hogy a „macska válasszon”. Kevésbé gyakran találkozni macskatáp tesztekkel, mint a kutyaeledelek esetében és nem véletlen. A macskák nem rajonganak az új ízekért, kifejezetten gyanakvóan viseltetnek irántuk. Ha meg is találtuk a tökéletes tápot, csak fáradságos munkával, egy hosszú folyamat részeként tudjuk őket átszoktatni. Első nap csak egy kicsit keverünk a megszokott eledelbe az újból, majd ezt a dózist fokozatosan emeljük, amíg tisztán csak az új táp nem marad. Ez pedig nem kevés energia befektetés.

A macskatáp összetevők értelmezése

Mint az elején szóba került, szép és jó, hogy 30% nyersfehérjére hajtunk, de ki a megmondhatója annak, hogy a felsorolt tizenkét összetevőből melyik melyik? Ha mindenre nem is, de gyakori kifejezésekre igyekszünk kitérni:

 1. Kukorica- vagy szójafehérje
  Hát ez nem épp az, amit keresünk. Fehérjének fehérje, de nem állati eredetű. Sok macskatáp gyártó pótolja növényi fehérjével a palettát, de törekedjünk rá, hogy nagyobb mértékben állati legyen ez a fehérje.
 2. Hús „féleség” és „származék”
  Ezeket a kifejezéseket nagyjából olyan kényszer szülte, mint a hipermarket láncoknál a „kakaó ízesítésű tejital” körülírást. És pontosan ugyanannyira húsok, mint amennyire az kakaó. A valóságban ezek általában valami maradék húsipari hulladékból állnak, mint a bőr, porc, meg az „egyéb nyesedék”, aminél már hasznosabb, ha inkább a hentesnél veszünk csirke aprólékot.
 3. Krumpli és tápióka
  Ezeknek nagyon magas a glükóz tartalma, ami a macska számára sokatlanul nagy vércukorszint ugrást jelenthet. Szintén ballasztként szerepelnek általában egy egy macskatáp összetevői közt, de nem a legjobb választás egy hosszútávon alkalmazott étrendnél.
 4. Gabonafélék
  Mivel nem növény fogyasztásra rendezkedett be a szervezetük, az olyan összetevők, mint a fehér rizs vagy a búza, erőltetetten nagy szénhidrát bevitelt jelentenek a macskának. Minél kevesebb, annál jobb.
 5. Az öt legnagyobb arányú összetevő
  Természetesen nézni kell a százalékokat, bár általában arányuk szerint csökkenő sorrendben tüntetik fel őket a macskatáp gyártók. Ha az első ötből legalább három gabonaféle, azt az eledelt inkább ne válasszuk. Adjuk össze fejben gyorsan, összesen hány százalék gabonafélénél is tartunk és rájövünk, hogy akkor valami más fontos súlyosan hiányzik az összetevők közül, vagy túl kis arányban van jelen.
 6. Rozs
  A legtöbb állat nem kedveli, de ennél fontosabb érv, hogy nehezen is emésztik. Minél kevesebb mértékben található a macskatáp összetevők közt, annál jobb.
 7. Mesterséges tartósítószerek, színezékek
  Alapvetően a háziállatokat hidegen hagyja, hogy milyen formájú és színű az eledelük, így a sárga-zöld halacskás száraztáp nem több egy marketing fogásnál. Azon túl, hogy étkezési szempontból értelmetlen, kifejezetten káros is minden ilyen mesterséges adalékanyag.

Csak a prémium macskatáp az igazi?

Nem. De majdnem. A prémium tápok majdhogynem 100%-ban állati húst tartalmaznak, ami macskatáp berkekben a legjobb. Ennek viszont olyan ára van, hogyha ehhez kötnénk a macskatartást, a házi kedvencek fele éhen halna. Úgyhogy inkább mozduljunk el a realitás talajára és kössünk kompromisszumokat.

A legnagyobb arányú összetevő legyen hús. Taurin tartalmuknak köszönhetően a hal és bárány javallottabb, mint a csirke, de az is tökéletesen megteszi. A hús származékokra már fújtunk egyszer a fenti felsorolásban, de az ember olykor kénytelen megalkudni. Ha már muszáj, tegyük voksunkat inkább a húslisztet tartalmazó macskatáp mellé. A húsliszt ugyanis darált színhús szárításával készül, ami mégiscsak jobb, mint a porc-bőr kombó. Összességében egy megfizethető és jó eledel olyan ezerpárszáz forint körül már elérhető.

Köszi ha megosztodShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin